• +34 93 217 20 60
  • info@2arquitectes.com

FINCA GÜELL

FINCA GÜELL

Terrenys i construccions propietat d’Eusebi Güell en l’àmbit de Les Corts i Sarriá fins el 1918. 

Treballs de cartografia de 24rquitectes. Una iniciativa de la Càtedra Gaudí UPC. 2015.

 

L’encàrrec és sintezitzar cartogràficament i situar en l’espai les informacions recollides per l’inestigador L. Gueilburt en relació a les propietats del compte als entorns de Les Corts i Sarrià.

L’objectiu, situar tots aquests antecedents històrics, amb la màxima precisió, sobre el plànol topogràfic actual de la ciutat (2015), per acabar construïnt una nova memòria gràfica d’aquesta part de Barcelona.

El mètode, contrastar la informació literària (bàsicament descripcions a notes de registre de la propietat) i fotogràfica recopilada per Gueilburt amb una sèrie de documents cartogràfics històrics de diverses fonts i dates. Així, es va poder restituir sobre la trama urbana actual l’extenció i límits de la Finca Güell, a més d’altres detalls com els seus diferents accessos o les construccions que hi va haver al seu interior.

 

E:ARQUITECTURAPROJECTESCatedra GaudiTREBALLProces Model (1)

 

Plànols utilitzats:

Cerdá, Ildefonso, (c. 1861), Plano de Barcelona y sus alrededores, e: 1/15.000. Instituto Cartográfico y Geológico de Cataluña.

Ajuntament de Les Corts de Sarrià, (c. 1870-1880), Plano de les Corts de Sarrià sin datar en el original, (superpuesto, a la misma escala, sobre el callejero actual del distrito en línea discontinua). Archivo del distrito de Les Corts, Ajuntament de Barcelona.

Vallhonrat, Arturo, (1901), Plano topográfico de S. Vicente de Sarriá, e: 1/6.000, (con nombres de propietarios de fincas rústicas). Instituto Cartográfico y Geológico de Cataluña.

Desconocido, (1920), Plano de los terrenos que el Exmo. Sr. Conde de Güell cede para emplazamiento de posesión real en Barcelona, e: 1/250. Archivo del distrito de Les Corts, Ajuntament de Barcelona.

Martorell, Vicenç, (1929), Plano de la ciudad de Barcelona : Sin título, e: 1/2.000, (28 hojas). Cartoteca de la Escuela de Arquitectura de Barcelona. Universidad Politécnica de Cataluña.

Compañía Española de Trabajos Fotogramétricos Aéreos, (1947), Fotoplano de Barcelona y sus contornos, e: 1/10.000, Hoja n. 5. Instituto Cartográfico y Geológico de Cataluña.

Ajuntament de Barcelona, (2015), ED50 : Topográfico / Parcelario : Datos para Hojas 1:1.000 en formato CAD. CartoBCN(http://w20.bcn.cat/cartobcn/).

E:ARQUITECTURAPROJECTESCatedra GaudiTREBALL A2_poster_5mil (

 

 

Los lugares contribuyen a la estabilidad de lo material; es cuando se fija en el lugar, ubicado dentro de sus límites y adaptado a sus condiciones, cuando el pensamiento colectivo de un grupo se estabiliza más fácilmente y deviene duradero (…) El espacio contribuye a la memoria en tanto que nos da la ilusión de que nada ha cambiado con el tiempo, y que podemos descubrir el pasado en el presente.

Hawlbachs, M. (1950), La Mémoirecollective, Presses Universitaires de France.

 

El treball està pendent de ser publicat, si bé n’ha aparescut una ressenya al mitjans.

EL PAÍS. Edició Catalunya. Secció QUADERNS

ARTICLE EL PAIS_Page_1 ARTICLE EL PAIS_Page_2 ARTICLE EL PAIS_Page_3

 

2Arquitectes