• +34 93 217 20 60
  • info@2arquitectes.com

SITE

SITE

ESCULTURA. Parc de Sant Cebrià, Valldoreix, Barcelona.

Estanislau Roca Calaf. 2018.

II Biennal d’escultura, Valldoreix dels Somnis

Organitzen: Associació Amicart Valldoreix / Entitat municipal de Valldoreix / Ajuntament de Sant Cugat

PRIMER PREMI

 

 

La peça escultòrica SITE és una exploració particular sobre el concepte del “Site-specific art”. Aquest concepte es refereix a les intervencions artístiques projectades a propòsit per a la seva integració en un lloc concret, amb l’objectiu d’establir una relació dialèctica concreta i suggeridora amb el seu entorn, amb el seus atributs formals / físics i atmosfèrics /sensorials.

En el cas de l’escultura SITE (lloc en anglès), projectada per a ser ubicada en un lloc indeterminat, és la pròpia naturalesa formal de la peça la que aporta la condició de locus a l’espai en què s’implanta, carregant-lo de significat. La seva presència és la que converteix un espai sense significat en un lloc, puntualitzant-lo. Es tracta d’invertir els papers habituals entre artefacte i lloc en la concepció del “Site-specific art”: No és una escultura pensada per implantar-se a un lloc amb caràcter particular, sinó una escultura que fa emergir la condició de lloc allà on s’implanta. En tot cas, la intervenció pretén promoure una nova experiència conceptual i perceptiva del lloc per part de l’observador.

SITE situa una paraula al territori, provocant una redundància amb la coincidència entre significant i significat, entre objecte i suport, que fomenta la reflexió. Es crea així un joc de relacions entre el lloc i l’espectador, entre el “ser” i el “significar”, en què l’escultura actua com a nexe i provocació d’aquests diàlegs.

La paraula es forma mitjançant cinquanta tubs col·locats de peu dret, amb una escala que confronta directament amb la de l’home (2 m. d’alçada i 30 cm. de diàmetre). En el seu descobriment instantani es presenta com una forma abstracta, sense més, com un laberint que et convida a transitar-lo. És a través del recorregut que l’espectador podrà descobrir-la, palpar-la per a llegir-la i comprendre-la. La ment desperta podrà traslladar-se a un punt de vista zenital per sentir amb claredat la paraula SITE, el LLOC.

****

 

Situació: Parc de Sant Cebrià, Valldoreix, Barcelona.

Dimensions: Amplada 2,35m / Llargada 6,00m / Altura: 2,00m.

Detalls de l’obra: 50 tubs de PVC de 300mm de diàmetre, 2m. de llargada i 2mm de gruix. Solera de Formigó armat de 2,6m. x 6,8m. x0,3m.

Fotografies: 2arquitectes

Patrocini: Llaberia Plàstics S.L.

Data: octubre de 2018

****

 

NOTÍCIES:

EL CUGATENC 21/10/2018

CUGAT.CAT 23/10/2018

VALLDOREIX.CAT 23/10/2018

****

 

2Arquitectes